Bewerken
Via de tab
'Bewerken' kunnen afbeeldingen on-line worden bewerkt. Bijvoorbeeld om ze kleiner te maken, van tekst te voorzien, te draaien, donkerder te maken, etc. Allemaal bewerkingen die ook mogelijk zijn met een tekenprogramma als Paint of Photoshop, en met dezelfde kwaliteit.
De verschillende bewerkingen zijn gegroepeerd in zogenaamde 'acties'. Kies een 'Actie', kies een optie voor de bewerking, vul eventuele parameters in en klik op 'Toepassen' en de bewerking wordt uitgevoerd en het resultaat getoond. Naast het Actie-menu staat in dat geval de
-knop om de laatste actie ongedaan te kunnen maken als het resultaat niet naar wens is.
Voor de meeste acties zijn opties en parameters vereist voor de gekozen bewerking. De meest gebruikte opties en parameters zijn direct zichtbaar. Minder vaak gebruikte opties en/of speciale parameters kunnen worden weergegeven via 'Meer opties »' onder de 'Toepassen' knop.
Hieronder volgt een overzicht van de verschillende 'acties' die kunnen worden uitgevoerd tijdens het bewerken.
Bekijk enkele voorbeelden van bewerkingen.
Tip: het bewerken van afbeeldingen via het cms is niet grafisch: door een bewerking te kiezen en parameters op te geven worden bewerkingen uitgevoerd.
Liever grafisch (en dus makkelijker) snel online een afbeelding bewerken? Probeer eens http://www.pixlr.com/, http://fotoflexer.com/ of http://www.picnik.com/
Tonen
De actie tonen toont eenvoudig het huidige resultaat (bij alle acties staat altijd rechtsboven een kleine versie van de huidige afbeelding.)
Bij het tonen van een afbeelding is het ook mogelijk deze in te kleuren. Klik hiervoor op 'Meer opties »' voor de instellingen voor het inkleuren:
- Type: gebruik 'color' om de kleur van één of meerdere pixels te veranderen en 'matte' om de pixel matte waarde te veranderen in transparant;
- Methode: als 'color' is gekozen bij 'Type' kunnen de volgende methodes worden gebruikt voor het inkleuren:
- Floodfill: kleurt alle pixels die dezelfde kleur hebben als de startpixel en die aangrenzend zijn;
- Point: kleurt alleen de aangeklikte startpixel in;
- Replace: kleurt alle pixels in die dezelfde kleur hebben als de startpixel;
- FillToBorder: kleurt alle pixels in die dezelfde kleur hebben als de startpixel tot aan de ingestelde rand kleur;
- Reset: kleurt alle pixels.
- Onnauwkeurigheid: de onnauwkeurigheid bij het inkleuren in procenten (%) bepaald. Als een rode kleur bijvoorbeeld blauw moet worden, maar er zijn ook lichtrode randjes die blauw moeten worden, dan kunnen deze met de onnauwkeurigheid toch mee worden genomen. Des te groter het percentage des te minder 'netjes' het inkleuren zal verlopen;
- Kleur: de nieuwe kleur. Klik op de
-knop om een kleur te selecteren of vul een kleur als hexadecimale code in als bijvoorbeeld #fc0034. De kleur kan ook als naam worden opgegeven, bijvoorbeeld 'red', 'black' of 'tomato'; - Kleur rand: de kleur tot waar het inkleuren mag gebeuren het type FillToBorder.
Klik vervolgens met de muis op de gewenste startpixel in de afbeelding voor het inkleuren.
Nieuw
Met 'Nieuw' kan met een nieuwe afbeelding worden begonnen:
- Afbeelding: met afbeelding kan een afbeelding van de eigen harde schijf worden geupload om te bewerken. Klik op 'Browse...' of 'Bladeren...' en selecteer het gewenste bestand;
- Internetadres/URL: de afbeelding kan ook van een andere website komen. Geef het internetadres van de afbeelding op en hij wordt opgehaald.
Ga naar de tab 'Afbeeldingen' om een afbeelding te bewerken die al op de website aanwezig. Klik op het
-icoontje bij de afbeelding.
NB: een gekozen bestaande afbeelding wordt niet zelf bewerkt! Er wordt eerst een kopie gemaakt. Alle bewerkingen vinden plaats op deze kopie die vervolgens bewaard kan worden.
Bewaren
Eenmaal gereed met alle bewerkingen kan het resultaat bewaard worden. Bij het bewaren kan de afbeelding ook worden geconverteerd naar een ander formaat, zoals bmp, gif, jpg of ico. Vervolgens kan een map worden gekozen om de afbeelding in op te slaan en/of kan de naam worden gewijzigd. Als de afbeelding wordt bewaard en een afbeelding met dezelfde naam bestaat al, dan wordt de naam voorzien van een nummer: foto.gif wordt dan bijvoorbeeld foto1.gif. Dit voorkomt dat afbeeldingen per ongeluk overschreven worden.
Kleuren
Kies de actie 'Kleuren' om het aantal kleuren in een afbeelding te wijzigen. In het invoerveld 'aantal kleuren' staat automatisch het huidige aantal kleuren van de afbeelding. Vul het gewenste aantal kleuren in, kies een of meerdere van de onderstaande opties en klik op 'Toepassen.'
- dither: middelt een aantal pixels per kleur om voor 'zachte' overgangen te zorgen. Gebruik deze optie als het verminderen van kleuren tot sterke contrasten leidt;
- gray: verandert alle kleuren in grijswaarden;
- posterize: smeert het aantal kleuren uit;
- black & white: maakt een afbeelding zwart/wit;
- web safe: past alle kleuren aan zodat deze veilig kunnen worden weergegeven door alle browsers;
- preserve transparent pixels: kies deze optie als het origineel transparante pixels bevat en deze moeten worden behouden.
Afmetingen
Om een afbeelding groter of kleiner te maken. Bij het vergroten/verkleinen wordt er automatisch voor gezorgd dat de verhouding van de afbeelding bewaard blijft.
De gewenste afmeting kan worden opgegeven in het formaat [lengte]x[breedte]{%}{!}
. Als alleen de lengte of de breedte wordt opgegeven, geldt deze voor beide afmetingen. Een uitroepteken ! zorgt er voor dat de afmeting zoals opgegeven wordt toegepast. Eventuele verhoudingen gaan verloren. Een % zorgt voor een percentuele vergroting/verkleining: 150% maakt de afbeelding dus 1,5 keer zo groot, -25% 25 procent kleiner. Kies vervolgens een van de gewenste bewerkingen:
- resize: vergroot/verkleint de afbeelding naar de opgegeven afmeting met het beste eindresultaat;
- scale: schaalt de afbeelding. Pixels worden gekopieerd tot de gewenste afmeting;
- thumbnail: maakt een thumbnail (miniatuur) van de afbeelding;
- half size: maakt de afbeelding 50% kleiner;
- double size: maakt de afbeelding twee keer zo groot.
Extra opties:
- blur: een factor die de afbeelding 'zachter' maakt na het vergroten/verkleinen. Dit kan gebruikt worden om het resultaat te verbeteren;
- filter: bij 'resize' wordt standaard het filter 'Mitchell' gebruikt. Stel naar wens een ander filter in voor een beter resultaat.
Transformeren kent verschillende opties die hieronder nader worden toegelicht. Afhankelijk van de optie dienen parameters opgegeven te worden.
- chop: om een deel uit de afbeelding te knippen. Parameters:
[breedte]x[hoogte]{+-}[x offset]{+-}[y offset]{%}
. Bijvoorbeeld 100x200+10+10 om een rechthoek van 100 bij 200 pixels uit te knippen op 10 pixels van de linkerbovenhoek van de afbeelding; - crop: om delen van de afbeelding af te knippen. Parameters:
[breedte]x[hoogte]{+-}[x offset]{+-}[y offset]{%}
. Bijvoorbeeld 50x50+10+10 om een vierkant van 50 bij 50 pixels te verkrijgen op 10 pixels van de linkerbovenhoek van de afbeelding; - flip: draait een afbeelding om de verticale as;
- flop: draait een afbeelding om de horizontale as;
- roll: schuift de inhoud van een afbeelding. Parameters:
{+-}[x offset]{+-}[y offset]
. Bijvoorbeeld: +20+20 om de inhoud 20 pixels naar rechtsonder te verschuiven; - rotate: draait een afbeelding. Parameters:
{+-}[graden]
. Bijvoorbeeld 45 draait een afbeelding 45 graden naar rechts; - rotate left: draait de afbeelding 90 graden naar links;
- rotate right: draait de afbeelding 90 graden naar rechts.
- shave: schaaft pixels van de randen van een afbeelding. Parameters:
[breedte]x[hoogte]
. Bijvoorbeeld 10x5 haalt 10 pixels van de linker- en rechterkant en 5 pixels van de boven- en onderkant; - shear: 'drukt' een afbeelding over de x-as of y-as samen om bijvoorbeeld parallellogram te maken. Parameters:
[x graden]x[y graden]
. - trim: verwijdert randen die overeenkomen met de ingestelde kleur (bij extra opties).
Extra opties:
- Richting: de richting van een bewerking;
- Achtergrond kleur: kies een kleur voor de trim optie.
Verbeteren
Kies 'Verbeteren' voor opties om de kwaliteit van een afbeelding te verbeteren, bijvoorbeeld door deze scherper te maken, meer contrast te geven, etc.
Verbeteren kent verschillende opties die hieronder nader worden toegelicht. Afhankelijk van de optie dienen parameters opgegeven te worden.
- spiff: verbetert de intensiteitverschillen van lichtere en donkere gedeelten van een afbeelding;
- dull: vermindert de intensiteitverschillen van lichtere en donkere gedeelten van een afbeelding;
- equalize: vlakt de intensiteit over alle kleuren af;
- normalize: verbetert de afbeelding door alle mogelijke kleuren toe te passen;
- negate: negatief. Geeft elke pixel de tegenovergestelde kleur: wit wordt zwart, geel wordt blauw, etc.;
- hue: verandert de hue van een afbeelding (0-200%);
- saturation: verandert de saturation van een afbeelding (0-200%);
- brightness: verandert de helderheid van een afbeelding. Waarden tussen 50 (donker) en 150 (lichter);
- gamma: gamma correctie. Waarden tussen de 0.8 en 2.3 opgeven;
Extra opties:
- Channel: de kleur waarop de bewerking van toepassing moet zijn;
Effecten
Om een afbeelding bepaalde effecten met te geven.
- sharpen: maakt de afbeelding scherper. Parameters:
[radius]x[sigma]
; - blur: maakt de afbeelding minder scherp. Parameters:
[radius]x[sigma]
; - emboss: maakt de afbeelding emboss;
- threshold: maakt dat alle kleuren onder of boven een bepaalde waarde de minimale/maximale waarde krijgen;
- spread: verplaatst de pixels in een afbeelding willekeurig;
- shade: geeft de afbeelding een schaduw op basis van een lichtbron. Parameters:
[azimuth]x[hoogte]
; - edge detect: gamma correctie. Waarden tussen de 0.8 en 2.3 opgeven;
- median filter: vermindert de ruis in een afbeelding door een pixel de gemiddelde kleur van de omliggende pixels te geven;
- reduce noise: vermindert ruis in een afbeelding door de afbeelding 'zachter' te maken waarbij strakke lijnen behouden blijven en geen 'artefacten' onstaan (zoals bekend van .jpg afbeeldingen);
- gaussian blur: maakt de afbeelding minder scherp volgens een patroon. Parameters:
[radius]x[sigma]
;
Extra opties:
- Channel: de kleur waarop de bewerking van toepassing moet zijn;
FX
Om een afbeelding bepaalde effecten mee te geven.
- implode: laat de afbeelding imploderen/exploderen. Een negatieve waarde laat de afbeelding exploderen, een positieve waarde imploderen;
- oil paint: simuleert een olieverfschilderij. Goede waarden voor de parameter zijn oneven getallen tussen de 3 en 31;
- shadow: simuleert een schaduw. Parameters:
[opacity]x[[blur]{+-}[x offset]{+-}[y offset]
. Begin bijvoorbeeld met 50x5+20+30 om te experimenteren; - solarize: maakt alle kleuren negatief boven een bepaalde waarde. Waarden tussen de 0 en 99.9%;
- swirl: laat de pixel draaien rondom het midden van de afbeelding. Parameter:
[graden]
; - wave: laat de afbeelding golven. Parameters:
[amplitude]x[lengte]
; - charcoal drawing: simuleert een houtskooltekening. Goede waarden voor de parameter zijn oneven getallen tussen de 3 en 31.
Extra opties:
- Channel: de kleur waarop de bewerking van toepassing moet zijn;
- Kleur: de kleur voor de bewerking.
Decoreren
Om een afbeelding een rand, lijst of 3D-effect (verhoogd, verlaagd) mee te geven. Parameters: [breedte]x[hoogte]+[breedte buitenste verhoging]+[breedte binnenste verhoging]
. De kleur is alleen instelbaar voor rand en lijst.
- border: geeft een afbeelding een rand, bijvoorbeeld 10x50 voor 10 pixels links en rechts en 50 pixels boven en onder;
- frame: Geeft een afbeelding een lijst, bijvoorbeeld 20x20 voor 20 pixels rondom;
- raise: geeft de afbeelding een verhoogd effect, bijvoorbeeld om een knop te simuleren. 10x10+5+10 maakt een knop die aan de buitenkant meer afloopt dan aan de binnenkant;
- sunken: geeft de afbeelding een verlaagd effect, bijvoorbeeld om een ingedrukte knop te simuleren. 5x5 maakt een knop die 5 pixels naar binnen valt.
Extra opties:
- Compositie: soort weergave bij raised/sunken.
Tekst
Voor het toevoegen van eigen teksten aan een afbeelding. Geef een tekst op, de gewenste positie (Offset) in pixels, de richting, kies een lettertype, kleur van de tekst, de kleur van de rand om de tekst en de achtergrondkleur. Ook de lettergrootte, ruimte tussen de letters en lijndikte kan worden opgegeven. Klik op 'Toepassen' en de tekst staat in de afbeelding.
Extra opties:
- Eigen lettertype: geef het internetadres op van een eigen TTF-font dat moet worden gebruikt.
- Translatie, Schaal, Rotatie, Skew X en Skew Y: via deze opties kunnen bepaalde effecten worden meegegeven, bijvoorbeeld om de tekst te draaien (Rotatie) of te kantelen (Skew X -30 voor cursief bijvoorbeeld).
Tekenen
Voor het tekenen van figuren, vlakken en lijnen op een afbeelding. Kies wat te tekenen (lijn, cirkel, etc.), geef de coordinaten op (offset, lengte, breedte, etc.) in pixels, de gewenste kleuren. Klik op 'Toepassen' en de afbeelding is aangepast.
Parameters per tekening:
- point: coördinaat, bijvoorbeeld +10+20;
- line: begin- en eindpunt, bijvoorbeeld +10+10 +100+200;
- rectangle: linker bovenhoek en rechter onderhoek, bijvoorbeeld +20+20 +40+40;
- roundRectangle: middelpunt, breedte, hoogte en breedte en hoogte van de hoeken, bijvoorbeeld +100+100 +50+50 +10+10
- arc: startpunt, eindpunt en graden, bijvoorbeeld +130+30 +200+100 +190;
- circle: middelpunt en coördinaat rand, bijvoorbeeld +200+200 +230+230;
Extra opties:
- Translatie, Schaal, Rotatie, Skew X en Skew Y: via deze opties kunnen bepaalde effecten worden meegegeven, bijvoorbeeld om de tekening te draaien (Rotatie), etc.
Samenvoegen
Via 'Samenvoegen' kan een afbeelding over de bestaande afbeelding worden gelegd. Net als bij 'Nieuw' kan een eigen afbeelding worden geupload of een afbeelding van het internet worden gebruikt. Via 'Offset' wordt de gewenste x/y-positie opgegeven waar de afbeelding moet komen. Bij 'Meer opties' kan de transparantie (percentage) van de samen te voegen afbeelding worden opgegeven, zodat de bestaande afbeelding deels zichtbaar blijft. Ook kan het type samenvoegen (compositie), rotatie en achtergrondkleur worden opgegeven.